úterý 14. července 2015

Víkendový mišmaš

Minulý víkend jsem psala o svých oblíbených "slaďákovitých" knížkách, ideálních na léto či na navození dovolenkové nálady. Ale nezapomínala jsem ani fotit své debužírování. Byl to ten víkend, kdy padaly nejen teplotní rekordy, ale padaly také listy kytek, mouchy, lidé či živočichové - únavou a horkem. Proto jsem si byla hned ráno zaplavat v bazénu. Klasicky v kryťáku. Před tím, než se nahrnou davy na venkovní plavečák. To já totiž nerada, když je pak člověk spíš jak na výhybkách. Po námaze je potřeba se odměnit, takže jsem den začala výživnou snídaní; v dozvuku francouzské knihy samozřejmě ve francouzském stylu :)
Nevím, co jsem to měla za inteligentní nápad, vařit v té výhni, ale rozhodla jsem se dělat Jamieho kuřecí s omáčkou mole. Přiznám se, že když jsem dovařila, musela jsem odkvačit do sprchy. Nicméně mole bylo vynikající! V omáčce jsou totiž samé dobré věci - chilli, čokoláda, banán, arašídové máslo,...K tomu rýže basmati a kuřecí prsa vařená společně se zeleninou. Je to z Jamieho ještě rychlejších minutek, kdy je uvařeno za 15 minut. Je pravdou, že jídlo bylo rychlé, ale plotýnky jely naplno.
Večer jsem se chladila pro změnu zevnitř - společnost mi dělal kamarád Brut. K tomu se výborně hodí pomazánka z avokáda, rybiček a chilli papričky. Ač bylo horko k zalknutí, chilli jsem ten den jedla hojně - že bych toho horka měla málo? :) Nesměla chybět ani scharzwaldská šunka a nějaký sýr...
V neděli jsem se konečně dostala k šití-nešití. Jednak jsem zamaskovala flek od smůly na triku - vůbec netuším, kde se tam vzal...a taky jsem se po roce a půl dostala k "opravě" mikiny. Na Silvestra 2013 mi ji nějaký dobrák propálil. Dírka nebyla extra velká, ale vidět byla. Dlouho, předlouho mi trvalo vymyslet, jak ji zamaskovat. Až konečně...
Mimo to jsem taky zrealizovala nápad, jak upotřebit staré kalhoty "na lítačku". Nohavice  jsem už před měsícem použila na tunel kolem krku. Ale pořád mi bylo líto vyhodit ten zbytek. Nejsou právě reprezentativní, byly ruplé v rozkroku, ustřižené dost kostrbatě...nápad na olemování krajkou mi ležel v hlavě dlouho. Krajku jsem si koupila už dřív, jen pořád nebyla ta správná chvíle. Už jsem psala, že musím mít na tvoření den D, jinak to se mnou (potažmo i s výsledkem) stojí za houby. Kraťásky jsou konečně hotové a já si je můžu přibalit do taštičky na vodu a dělat v nich ráno parádu na Berounce:)
Tento víkend byl sice letní, ale bohudík ne nesnesitelně. Jelikož odjíždíme ve čtvrtek na vodu, Lumpík putoval na prázdniny do Prahy. A abych nezahálela, vyrazili jsme v neděli do velkoměsta. Samozřejmě tomu předcházely nákupy. Původně jsem teda potřebovala jen nějaké slušnější boty, ale uznejte, že mimoňům, naštvané pizze a něžným růžičkám se odolat nedalo!

Zejména z bot mám ohromnou radost! Sháněla jsem se po balerínkách, ale neuspěla jsem. Tyhle bačkůrky mě uchvátily hlavně tím, že nejsou na tkaničky, ale na gumičku :)
Abych se dostala ke zmíněné návštěvě velkoměsta. Plán byl jít na brunch do Mlýnce. Ale ouha, nebylo nám přáno, v Mlýnci bylo plno. Volba tedy padla na Bruxx. A musím říct, že to byla volba správná. Bruxx je belgická restaurace, která se specializuje na mušle a nabízí 8 druhů belgických piv. Plusem je, že pokud je chcete ochutnat všechny - můžete. A to ve formě degustace, kdy si vyberete 4 piva a od každého dostanete pouze deci. Pivínko dostanete naservírované na takovéto krásné paletě. Mimochodem to druhé zleva je nejsilnější, které v Bruxxu nabízejí - má 8,5%.
Nám nejvíce zachutnalo Kasteel Rouge, 8% pivo chutnající po višních. Mimo to má Kasteel Rouge nádherné skleničky!
Mušle mě naučil jíst můj bývalý přítel, který studoval ve Francii. Díky němu jsem měla možnost vyzkoušet mušle, ústřice, šneky, a samozřejmě i proslulá žabí stehýnka :) Mušle jsem si zamilovala na první kousnutí. Proto jsem si je s chutí objednala i tady. Byl by hřích si je nedat, když se na ně specializují. Musím uznat, že právem, protože mušle byli vynikající. Dobře očištěné, všechny otevřené, a jejich exotická úprava (mušle připravené s červenou curry pastou, zázvorem, arašídovým olejem, kokosovým mlékem, koriandrem a infuzí z citronové trávy) je ozvláštnila. Prostě kouzlo mňamózo! Podtrženo shrnuto, zážitek to byl opravdu silný. Kazila ho jen slečna servírka, která přišla, že si tam odloží tabulku s rezervací. Zůstali jsme zírat, protože restaurace byla jinak úplně prázdná. Korunu tomu ovšem nasadila, když za patnáct minut přišla znovu, že se spletla a tabulky vyměnila. Nu ano, přetáhli jsme, rezervaci jsme měli na 3h a strávili jsme tam 4,5h. Ale určitě se to dalo říct i jinak:) Podrobnější reportáž z Bruxxu dělat nebudu. Přenechám ji jinému odborníkovi na jídlo, totiž mému kamarádovi Pepovi, který ji dřív nebo později uveřejní tady.

3 komentáře:

  1. Milá Blani, ani nevím, co obdivovat dřív, tak pro jistotu "obdivim" všechno. ;)
    Mám podezření, že takhle senzačně zamaskovat fleky od smůly a propalénou dírku a vytvořit si tyhle superstylový kraťásky, tě musela naučit ve svojí rádcovský knížce jedině babička Kačerová. Přiznej se. ;)
    Krásný, zvedla jsi mi náladu. ♥
    Vivi

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Drahá Vivi, mockrát děkuju :) No jasně, babička Kačerová je základ! Stejně, jako paní Čvachtová, je mou učitelkou na cestě životem a obě jsou studnice moudrosti a fikanosti :) Doufám, že sedíš s nějakým barevným drinčíkem, ozdobeným paraplíčkem a užíváš teplý, ač trochu větrný a podmračený, letní večer ;)

      Vymazat
  2. Tak to byl šicí víkend plný dobrot:-))

    OdpovědětVymazat