pondělí 26. února 2018

Dušené červené zelí

Minulý týden jsem si do práce pekla kuřecí stehno s mrkví a petrželí nakrájenými na kostičky. A bylo to tak dobré, že jsem totéž dělala včera. Potřebovala jsem taky zpracovat zbytek červeného zelí. Mimochodem zelí je zvláštní surovina. Ačkoli se hlávka zdá malá, v pohodě z ní uděláte salát (několik porcí), dušené zelí (několik porcí) a stejně máte pořád půl hlávky, se kterou už nevíte, co dělat, protože vám zelí leze pomalu i ušima :) Ale zpět k mému dušenému zelí. Nikdy dřív jsem zelí nedělala. No vážně! Tak jsem se pro inspiraci podívala na internet a pustila se do toho po svém.

INGREDIENCE
1/4 hlávky červeného zelí
1 červená cibulka
sherry/portské
šťáva z 1/2 pomeranče
1 lžč sladidla (xylitol)
šťáva z 1/2 citronu
skořice
cayenský pepř
muškátový oříšek

POSTUP
Na pánvi s olivovým olejem jsem prohnala červenou cibulka. Když zesklovatěla, přidala jsem k ní sůl, pepř, cayenský pepř, skořici a muškátový oříšek (všeho přiměřeně), přihodila zelí a podlila šťávou z poloviny pomeranče. Když se šťáva zredukovala, podlila jsem zelí troškou sherry. Bohužel mi došlo portské a víno se u nás prostě nevede, tak padla volba na sherry a vyplatilo se. Hrnec jsem přiklopila a nechala obsah hrnce svému osudu. Po asi 10 minutách jsem ochutnala a zjistila, že mi takhle polokřupavé/poloměkké zelí chutná a pustila jsem se do výsledného dochucení. Přidala jsem malou lžičku xylitolu, šťávu z 1/2 citronu a ještě špetku skořice. Za mě bylo zelí naprosto bezkonkurenční a moc mi chutnalo i samotné! V kombinace s pečeným kuřecím stehnem a mrkví to samozřejmě fungovalo taky. Honza po ochutnání zelí řekl, že je to zajímavé (pochopila jsem, že na něj tam bylo moc skořice. Uznávám, že skořici zbožňuju a opravdu s ní nešetřím...) a že je zvyklý na úplně jinou chuť. Nicméně pokud se Vám chce zaexperimentovat, vřele doporučuju, třeba Vám zelí v této podobě taky zachutná :)

Žádné komentáře:

Okomentovat