úterý 13. března 2018

Adveni kaše s čirokem kokosem a kardamomem

Kritickým jídlem dne je pro mě snídaně. Dřív jsem ji řešila pečivem a plně mi to vyhovovalo. Nicméně jako bezlektinec mám smůlu a musím vymýšlet náhradní varianty. Smoothie nazeleno mě nenadchlo. Mít každý den vajíčka se vám taky přejí. Ze začátku jsem si dělala takovou placku (recept jindy), ale ta časem taky omrzí. Až jsem při prohledávání, co všechno mají v plzeňské Bioplanetě narazila na čirokovou kaši s kokosem a kardamomem od firmy Adveni.
zdroj: http://www.bezlepkova.com/kase/adveni-kase-cirok-kokos

V popisu psali, že na žádost zákazníků zcela bez kukuřičné krupice! No bezva, protože ta spadá do NO kategorie, ale čirok do YES kategorie! Stejně jako kokos. Úsměv trochu opadl při zjištění, že kaše obsahuje cukr. No jo, co se dá dělat, někdy musí emoce stranou. Takže po výměně obav s Veu (díky Veu:)) jsem si z cukru předstala definitivně dělat vrásky a vyrazila pro kaši. A teda, to je dobrota!
Já nikdy moc nemusela ovesné kaše, mléčné rýže, pudingy, atd, takže při přípravě kaše ve mě bylo určité napětí. Mandlové mléko jsem se chystala dělat až druhý den, takže volba padla na vodu a trochu kokosového mléka. 

Příprava je jednoduchá, jen si nalijete do misky 200 ml teplé vody (okolo 60°C) a za stálého míchání přidáte pět lžic sypké kaše. Což mě dovedlo k dumání nad tím, jak člověk, který má dvě ruce, může za stálého míchání přisypávat pět lžic!? Honza se toho chopil a předváděl sypání z pytlíku, zatímco zodpovědně kvedlal vidličkou v misce s vodou. No jo, ale jak pak odměřím těch pět lžic? Přeci od oka :) No jo, už odmalička jsem měla problém s tím, že jsem moc akurátní a proto mám naprosté pochopení pro Hercula Poirota, kterému doma taky zařezávají věci podle velikost :) Ale to jsem (zase) odbočila. Jediná kaše, kterou normálně jím, je ta krupicová. Maminka mi ji vždycky dělala betonovou, protože ji tak ráda. Já naopak ráda kaše řidší. Takže řídíc se svou láskou k nebetonovatým kaším jsem dala opravdu jen pět lžic a bylo to akorát. Přidala jsem trochu skořice (ano, skořicomil...) a šla to vyzkoušet. Je pravda, že čirok trochu křupal mezi zuby, ale nebylo to nic rušivého. Další pravdou je, že na mě byla kaše až moc sladká. Asi už jsem přeci jen odvykla chuti cukru, protože u konce už jsem měla pocit, že jsem sladká až za ušima. Nicméně jako celek mě kaše překvapila, potěšila, chutnala mi a navíc krásně voněla po kardamomu (ano, kardamomil taky). 
Adveni má více druhů kaší, nicméně tato jediná, až na cukr, vyhovuje bezlektinovým požadavkům. Za sebe můžu doporučit, je vážně moc chutná :)



Žádné komentáře:

Okomentovat